Something old, something new, something borrowed and something blue. Veel Hollywoodfilms tonen ons Amerikaanse huwelijken en gewoontes, maar hoe ziet een traditionele Vlaamse bruiloft eruit?
Voor de wet
Op de dag van het huwelijk klopt de bruidegom aan bij de bruid en overhandigt haar het bruidsboeket. Dit is een speciaal moment, want vaak ziet de bruidegom zijn aanstaande voor het eerst in haar bruidsjurk. Vervolgens gaan ze samen naar het stad- of gemeentehuis voor de burgerlijke trouw. Buiten het koppel zijn er twee getuigen aanwezig en naaste vrienden of familie. Het gebeuren is vrij formeel en kort, en na het tekenen van het huwelijksregister is het koppel officieel man en vrouw.
Voor de kerk
Vroeger trouwden alle koppels zowel voor de wet als voor de kerk, maar omdat er in België een scheiding is van kerk en staat, is het burgerlijk huwelijk de enige legale huwelijksvorm in België. Tegenwoordig kiezen de meeste koppels ervoor om de kerkelijke trouw over te slaan of te opteren voor een meer persoonlijke ceremonie, waar ze hun eigen geloftes kunnen voorlezen. Een traditionele kerkelijke trouw duurt gemiddeld 45 minuten en is gevuld met gebeden, gezangen en geloften. Bruidsmeisjes en bruidsjonkers gaan de bruid voor, die meestal door haar vader wordt weggegeven. Vaak zijn er ook bruidskindjes aanwezig die rozenblaadjes strooien of de ringen dragen. Het huwelijk wordt bezegeld met een kus.
Bij uittrede van de kerk wordt het koppel begroet door de kerkgangers die met rijst strooien. Dat gebruik komt uit het Verre Oosten en door met rijst te gooien wordt het paar een gelukkige toekomst met kinderen toegewenst. Ten slotte laat het koppel twee witte duiven los. Duiven verwijzen naar de ware liefde: duivenparen broeden namelijk gezamenlijk de eieren uit en blijven bovendien altijd bij elkaar.
Huwelijksfeest
Na het huwelijk komt het feest, daar zijn meestal meer gasten voor uitgenodigd dan voor de ceremonie. Er wordt gedineerd of een receptie gehouden, gevolgd door een dansfeest. Het gebeurt dat het koppel een aantal gasten uitnodigt voor een diner, en meer mensen voor het dansfeest met dessertenbuffet.
Bruidstaart
Aan het einde van de avond wordt de bruidstaart naar het koppel gebracht. Vaak staat er bovenop de taart een figuurtje van bruid en bruidegom of vuurwerk. Vroeger nam de bruid het aansnijden van de taart voor haar rekening, om te tonen dat ze dagelijks voor een maaltijd zou zorgen. Tegenwoordig snijdt het koppel samen de taart aan, als teken van verbondenheid. Sommige koppels voeren elkaar het eerste stukje. Daarna wordt de taart weggerold en krijgen alle gasten de kans om een stuk te proeven. Een typisch Vlaamse traditie is La Connemara, in de volksmond ook wel ‘het zakdoekenlied’, een Franse chanson die typisch gespeeld wordt wanneer de bruidstaart naar het koppel wordt gebracht. Wanneer dit nummer wordt ingezet, weten alle gasten onmiddellijk wat ze moeten doen: ze nemen hun servet en zwaaien die op de muziek boven hun hoofd. Ambiance gegarandeerd.
Openingsdans
Wanneer de receptie of het diner voorbij is en het feest begint, begeeft het koppel zich op de dansvloer voor hun eerste dans als man en vrouw. Ieder koppel kiest zelf zijn liedje, omdat het voor hen een speciale betekenis heeft of omdat je er lekker op kan slowen. Sommige huwelijksparen studeren op voorhand een dansroutine in, waardoor de gasten getrakteerd worden op een leuke voorstelling. Bij een Vlaams huwelijksfeest is het de regel dat de dansers zich verdubbelen, dus het koppel kiest na de openingsdans ieder iemand anders om mee te dansen. Traditioneel is dat voor de bruid haar vader en voor de bruidegom zijn moeder. Na die dans gaat het viertal weer iemand anders halen, en zo gaat het verder totdat de dansvloer gevuld is.
Bruidsboeket en kousenband
Bij een Vlaams huwelijk wordt er niet enkel met rijst gegooid, maar nog met een heleboel andere dingen. Voor het bruidsboeket verzamelen alle single vrouwen zich rond de bruid, die haar boeket over de schouder gooit. Wie hem het eerst vangt, zal de volgende zijn die trouwt. Hetzelfde bij de kousenband, die de bruidegom achter zich gooit naar zijn single vrienden. De man die de kousenband vangt, trouwt als volgende.
<a href=”http://www.bloglovin.com/blog/16560245/?claim=dmcxjg2nb94″>Follow my blog with Bloglovin</a>
Recente reacties